Assalammualaikum dan selamat petang..
Kali ini adalah resepi mudah ketam masak telur masin(atau asin orang sarawak cakap.hehe). Sangat simple resepi ini tau! Ok nak tengok bahan-bahan dan cara-cara nya di bawah:-
Bahan-bahan :-
1 1/2 kg ketam kasturi/apong(warna hitam, saya guna merah sebab susah nak cari ketam apong, ada pun terlalu kecil, tak selera nak makan yang kecil).
2 ulas bawang putih
1 cubit kunyit
garam secukup rasa
ajinomoto secukup rasa
1 biji telur masin
5 tangkai cili padi(kalau tak suka pedas sangat, boleh kurangkan jumlah)
1 sudu minyak masak
1 batang serai dipukul sedikit
Cara-cara membuat :-
- 1 1/2 kg ketam kasturi dibersihkan dan dipotong-potong dua bahagian.
- 2 ulas bawang putih dan 5 tangkai cili padi dilumatkan mengguna lesung batu.
- Bahan -bahan yang dilumat di tumiskan sehingga naik bau. Masukkan sekali serai.
- Masukkan kunyit dan telur masin, garam dan ajinomoto secukup rasa.
- Masukkan ketam kasturi dan gaul sehingga sebati.
- Tunggu 10-15 minit masak.
ketam masak telur masin
No comments:
Post a Comment