>

TRANSLATOR

Elegant Rose


Monday, November 18, 2013

KETAM MASAK TELUR MASIN


Assalammualaikum dan selamat petang..


Kali ini adalah resepi mudah ketam masak telur masin(atau asin orang sarawak cakap.hehe).  Sangat simple resepi ini tau! Ok nak tengok bahan-bahan dan cara-cara nya di bawah:-


Bahan-bahan :-

1 1/2 kg ketam kasturi/apong(warna hitam, saya guna merah sebab susah nak cari ketam apong, ada pun terlalu kecil, tak selera nak makan yang kecil).
2 ulas bawang putih
1 cubit kunyit
garam secukup rasa
ajinomoto secukup rasa
1 biji telur masin
5 tangkai cili padi(kalau tak suka pedas sangat, boleh kurangkan jumlah)
1 sudu minyak masak
1 batang serai dipukul sedikit


 Cara-cara membuat :-

  1. 1 1/2 kg ketam kasturi dibersihkan dan dipotong-potong dua bahagian.
  2. 2 ulas bawang putih dan 5 tangkai cili padi dilumatkan mengguna lesung batu.
  3. Bahan -bahan yang dilumat di tumiskan sehingga naik bau.  Masukkan sekali serai.
  4. Masukkan kunyit dan telur masin, garam dan ajinomoto secukup rasa.
  5. Masukkan ketam kasturi dan gaul sehingga sebati.
  6. Tunggu 10-15 minit masak.



ketam masak telur masin

No comments:

Post a Comment