Assalamualaikum dan selamat pagi..
Saya nak share sedikit macam mana cara membuat hi-fibre cheese cake yang dimotivate daripada Secret recipe. Tak tahu macam mana rupa kek tue? tengoklah dekat bawah :-
macam nie lah rupanya (gambar instagram)
Bahan-bahan(adunan sebenarnya untuk loyang 9x9, tapi disebabkan tak ade loyang 9x9, kek menjadi tinggi macam kat atas ) :-
- 100g oats
- 80g cornflakes, diramas halus
- 100g raisins
- gula perang
- 125g mentega
- madu/golden syrup
- 750g cream cheese(guna philadephia cream cheese)
- 300g UHT Whipping cream
- esen vanilla
- pistachio/walnut
- wheat germ
- 4 biji telur
- tepung jagung
- multi grain
Bahan Base :-
- 100g oats
- 80g cornflakes, diramas-ramas halus
- 100g raisins
- 3 sudu teh gula perang
- 125g mentega
- 1 sudu teh madu/golden syrup
Filling :-
- 750g philadelphia cream cheese
- 100g gula perang
- 170g madu/golden syrup
- 1 1/2 sudu teh esen vanilla
- 30g tepung jagung
- 300g UHT Whipping cream
- 4 biji telur(dipukul sedikit)
- 80g wheat germ (dipanggang sedikit)
- 100g pistachio/walnuts (dicincang kasar)
Topping(digaulkan semuanya):-
- 80g multi grain (campuran wheat germ,oats, cornflakes, raisins)
- 2 sudu teh gula perang
cara-cara membuat :-
- Griskan tepi loyang(loyang boleh diangkat di bawah) dengan mentega dan panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Cairkan mentega dan gaulkan bersama-sama dengan bahan base dan masukkan ke dalam loyang. Tekan dan padat-padat menggunakan sudu. Bakar ke dalam oven selama 20 minit 180 darjah celsius. Sesudah masak ketepikan.
- Untuk membuat filling, pukul cream cheese, gula, madu dan esen vanilla sehingga berkrim(keputih-putihan). Masukkan tepung jagung, whipping cream dan telur, pukul sehingga sebati. Masukkan wheat germ dan pistachios/walnuts dan gaul rata.
- Tuangkan adunan filling ke atas lapisan base dan tabur dengan bahan topping di atasnya.
- Bakar secara bain marie(water bath) selama 60 minit. Tutup oven dan biarkan cake di dalamnya selama 1 jam(untuk merasa kek anda sudah masak ke belum, gunakan lidi cucuk-cucuk ke dalam kek, sekiranya lidi kering dan tidak melekat-lekat, kek dah masak).
- Biarkan sejuk dan kemudian barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman sebelum di potong.
- Jika ingin membuat saiz kek yang lebih kecil, kurangkan resepinya kepada 1/2 adunan
Sesiapa yang tak tahu cara bain marie(water bath boleh tengok gambar di bawah yer).
bain marie(water bath)
credit untuk empunya resepi, citarasawan.blogspot.com.
Hi,
ReplyDeleteCan we have this recepi in english please?
I tried it several times while I ws stying in Malayisa and wnated to make it myuself no.
Thanking you in advance,