Assalamualaikum dan selamat pagi..
Saya nak share sedikit macam mana cara membuat hi-fibre cheese cake yang dimotivate daripada Secret recipe. Tak tahu macam mana rupa kek tue? tengoklah dekat bawah :-
macam nie lah rupanya (gambar instagram)
Bahan-bahan(adunan sebenarnya untuk loyang 9x9, tapi disebabkan tak ade loyang 9x9, kek menjadi tinggi macam kat atas ) :-
- 100g oats
- 80g cornflakes, diramas halus
- 100g raisins
- gula perang
- 125g mentega
- madu/golden syrup
- 750g cream cheese(guna philadephia cream cheese)
- 300g UHT Whipping cream
- esen vanilla
- pistachio/walnut
- wheat germ
- 4 biji telur
- tepung jagung
- multi grain
Bahan Base :-
- 100g oats
- 80g cornflakes, diramas-ramas halus
- 100g raisins
- 3 sudu teh gula perang
- 125g mentega
- 1 sudu teh madu/golden syrup
Filling :-
- 750g philadelphia cream cheese
- 100g gula perang
- 170g madu/golden syrup
- 1 1/2 sudu teh esen vanilla
- 30g tepung jagung
- 300g UHT Whipping cream
- 4 biji telur(dipukul sedikit)
- 80g wheat germ (dipanggang sedikit)
- 100g pistachio/walnuts (dicincang kasar)
Topping(digaulkan semuanya):-
- 80g multi grain (campuran wheat germ,oats, cornflakes, raisins)
- 2 sudu teh gula perang
cara-cara membuat :-
- Griskan tepi loyang(loyang boleh diangkat di bawah) dengan mentega dan panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Cairkan mentega dan gaulkan bersama-sama dengan bahan base dan masukkan ke dalam loyang. Tekan dan padat-padat menggunakan sudu. Bakar ke dalam oven selama 20 minit 180 darjah celsius. Sesudah masak ketepikan.
- Untuk membuat filling, pukul cream cheese, gula, madu dan esen vanilla sehingga berkrim(keputih-putihan). Masukkan tepung jagung, whipping cream dan telur, pukul sehingga sebati. Masukkan wheat germ dan pistachios/walnuts dan gaul rata.
- Tuangkan adunan filling ke atas lapisan base dan tabur dengan bahan topping di atasnya.
- Bakar secara bain marie(water bath) selama 60 minit. Tutup oven dan biarkan cake di dalamnya selama 1 jam(untuk merasa kek anda sudah masak ke belum, gunakan lidi cucuk-cucuk ke dalam kek, sekiranya lidi kering dan tidak melekat-lekat, kek dah masak).
- Biarkan sejuk dan kemudian barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman sebelum di potong.
- Jika ingin membuat saiz kek yang lebih kecil, kurangkan resepinya kepada 1/2 adunan
Sesiapa yang tak tahu cara bain marie(water bath boleh tengok gambar di bawah yer).
bain marie(water bath)
credit untuk empunya resepi, citarasawan.blogspot.com.





My Name Is Khalida bte Razalie
Ex-Unimas
Love cheese and Chocolate
Single But Not Available!
Hi,
ReplyDeleteCan we have this recepi in english please?
I tried it several times while I ws stying in Malayisa and wnated to make it myuself no.
Thanking you in advance,